Kijk en luister naar je emotie-dashboard

Leestijd: 6 minuten

Intro:

Misschien dacht je bij het lezen van de titel van deze blog: waar gaat dit nu weer over? Een emotie-dashboard, bestaat dat? Wat heeft dit met mij te maken? Heb ik ook een emotie-dashboard? Waar slaat dit op?! Als je deze gedachten herkent, wil ik je feliciteren. Toen ik over de emotie-dashboard hoorde en las, popte de bovenstaande gedachten ook in mij op. Je bent dus niet de enige. Vandaag deel ik met jou mijn kennis over emoties en emotie-eten.

Wat zijn emoties?

Emoties en gevoelens. Het zit allemaal in ons. Als je hard je teen stoot, voel je pijn. Vier je de verjaardag van je vader, vriend/vriendin of van jezelf, dan voel je blijdschap of enthousiasme. Emoties vertellen jou en de ander (als je ze laat zien), hoe jij je dus voelt. Sommige emoties zijn duidelijk van iemands gezicht af te lezen en andere juist niet. Die kolken dan diep vanbinnen. Emoties zijn onder te verdelen in aangename en onaangename gevoelens. Aangename gevoelens zijn blij (daaronder valt o.a. dankbaar, gelukkig, liefdevol en ontspannen) en energiek (denk aan alert, enthousiast, gemotiveerd en krachtig). Onaangename gevoelens zijn boos (gefrustreerd, geïrriteerd en ongeduldig), verdrietig (eenzaam, gekwetst, somber en teleurgesteld), bang (bezorgd, onzeker, verlegen en wantrouwig) en futloos (afstandelijk, leeg, lusteloos en suf) (1).

Lees je dashboard

Je weet inmiddels dat emoties onder te verdelen zijn in aangename- en onaangename gevoelens. Het ‘type’ gevoel wat je ervaart zegt iets over je gemoedstoestand: of je oké bent of niet. Veel mensen vinden het lastig om te gaan met emoties. Simpelweg omdat emoties aanvoelen en aansturen nu eenmaal lastig is! Vandaar de emotie-dashboard. Dit dashboard leert je om te gaan met je emoties en ze te begrijpen. Je kan de emotie-dashboard vergelijken met het dashboard in je auto. Wanneer de olie op pijl is, de tank voldoende benzine bevat en de handrem eraf is, kan je ‘veilig’ wegrijden. Vertaald naar je emotie-dashboard betekent dit dat je aangename gevoelens ervaart. Soms heeft de auto wat nodig: extra olie en benzine of staat de handrem er nog op. Dit laat je auto merken door de piepende en knipperende icoontjes op je dashboard. Ervaar je onaangename gevoelens, dan knipperen er ook wat lampjes op je emotie-dashboard. Je hebt iets nodig, en snel (1)!

Wat heb je echt nodig?

Onaangename gevoelens als stress, onzekerheid of irritatie vertellen je dus dat er iets niet klopt. Meestal voel je dit ook in of aan je lichaam: gespannen spieren, misselijkheid of hoofdpijn. Je ervaart deze onaangename gevoelens omdat iets of iemand jouw behoefte niet vervult. Je had behoefte om in stilte een boek te lezen terwijl iemand anders in huis luidruchtig belt en je wordt boos. Je had behoefte aan begrip van je baas  over een klein misverstand op de werkvloer. In plaats daarvan kreeg je nog een keer een donderpreek. Je voelt je verdrietig. Wanneer onze ECHTE behoefte wordt vervuld, dooft het alarmlampje op de emotie-dashboard en voelen we ons opgelucht, prettig of weer blij (aangenaam gevoel). Soms vervullen we onze echte behoefte (rust, een knuffel of muziek luisteren) voor iets anders. Een ‘tussenstop-behoefte’: eten. Bijvoorbeeld wanneer we gestrest zijn, eten we de voorraadkast leeg in plaats van vroeg naar bed te gaan of een rondje te wandelen. Voor heel eventjes staat het knipperende lichtje uit op je dashboard, totdat je merkt dat je nog steeds stress ervaart. En daarbij nog eens schuldig voelt over je eetbui (2-4).

Emotie-eten de baas

Een manier om van je emotionele eetbuien af te komen, is naar je emotie-dashboard te kijken. Hieronder lees je enkele stappen die je kunt volgen. Kleine tip: ga hier rustig voor zitten en schrijf alle stappen op. Wanneer je er rustig voor zit én alles opschrijft neem je het beter in je op. Daarnaast wil ik je meegeven: be- of veroordeel je gevoelens of de situatie niet. Schrijf enkel de feiten op: wat voelde je en wat was er gebeurd. Het gaat er niet om wat je goed deed of niet. Het gaat erom waarom je die eetbui had.

Stap 1. Wat is er gebeurd?
Schrijf bij stap 1 op wat er precies is gebeurd. Wie, wat, waar, waarom, hoe. Welke situatie liet je eten? Wat gebeurde er voor je eetbui of stiekem snoepen?

Stap 2. Wat voel je?
Wat voelde je tijdens die situatie? Hoe voelde je lichaam aan? Schrijf dit op. Let op: het is belangrijk dat je primaire gevoelens opschrijft en geen pseudogevoelens. Pseudogevoelens lijken op gevoelens, maar zijn eigenlijk verwijtende gedachten over de ander. Denkend aan: aangevallen, beledigd, onbegrepen of uitgelachen. Op internet vind je veel lijstjes over primaire gevoelens. Schrijf vervolgens op wat je voelde voor, tijdens en na de eetbui.

Stap 3. Wat had je op dat moment eigenlijk nodig?
Vraag aan jezelf wat je op dat moment eigenlijk nodig had i.p.v. eten. Dit kan van alles zijn. Soms heb je hiervoor iemand anders nodig (zoals een gesprek). Schrijf op wat je op zo’n moment nodig hebt en hoe je daaraan komt. Wees zo specifiek mogelijk.

Stap 4. Doen!
De laatste stap is doen. Voel je onaangename gevoelens? Luister ernaar, kijk naar wat je nodig hebt (pak eventueel deze opdracht erbij) en doe het. Het kan zijn dat je soms nog naar eten grijpt. Dat is niet gek. Je doet dat misschien voor een langere tijd. Gun jezelf de tijd en meerdere leermomenten om je emotie-eten de baas te worden. Wanneer je de verschillende gevoelens bij jezelf herkent én begrijpt, weet je wat je nodig hebt. Dan zal je zien dat je minder gaat snoepen.

Liefs, Laura 🙂

Ps. Wanneer je bewust bent van je emoties en de type emoties waardoor je gaat eten, ben je mindful bezig. Mindfulness betekent niets anders dan: bewust zijn van je gewoontes en dagelijkse keuzes. Zo kan je mindful zijn in werk, schoonmaken en zelfs eten. Mindful eten helpt naar je lichaam te luisteren en datgene te geven wat je lichaam nodig heeft. Wil je na deze blog meer lezen over hoe je mindful kan eten? Download dan mijn gratis e-book  ‘hoe eet ik mindful’ en leer je lichaam beter kennen.

Bronnen

  1. Tielemans E. Verbindende communicatie. derde druk. Antwerpen/Apeldoorn: Garant; 2017. p. 18 – 24
  2. Tielemans E. Verbindende communicatie. derde druk. Antwerpen/Apeldoorn: Garant; 2017. p. 24 – 29
  3. Ligtelijn H. Op dieet? Doe normaal! eerste druk. Utrecht/Antwerpen: Kosmos Uitgevers; 2015. p. 83 – 84
  4. Rolfs S.R, Pinna K, Whitney E. Understanding Normal and Clinical Nutrition. tiende druk. Stamford USA: Cengage Learning; 2015. p. 5

Dit vind je vast ook leuk:

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie