3 vitamines die je lichaam een energieboost geven!

Het jaar 2020 is net begonnen. We tuigen onze kerstbomen af, als dit nog niet was gedaan, en de koelkast puilt niet meer uit van al het lekkere eten. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar dit jaar skip ik de goede voornemens. Waarom? Als ik kijk naar vorig jaar was ik al rond half maart vergeten wat mijn voornemens waren. Misschien herken jij je hier ook in. Daarom gooi ik het dit jaar over een andere boeg. Ik schrijf op wat ik zou willen bereiken en doen dit jaar, zowel persoonlijk als zakelijk, en maak hier doelen van. Concreet en uitdagend. Doelen die ik, in tegenstelling tot voornemens, niet halverwege maart dit jaar vergeten ben. Een persoonlijk doel van mij dit jaar is meer in het moment leven met een energiek lijf. Een energiek lijf, wie wil dat nu niet? Je kan je lichaam op verschillende manieren een energieboost geven. Denk aan voldoende slaap, ontspanning, beweging, maar ook voeding. Jouw voeding, als je vooral voedzaam eet, bevat vitamines die je lichaam een energieboost geven. Laten we samen, jij en ik, het nieuwe jaar goed beginnen door in ieder geval deze energieboosters voldoende binnen te krijgen!

Vitamine B1 – Thiamine

Je lichaam kan niet veel met thiamine als het niet geactiveerd is door het mineraal magnesium. Wanneer thiamine geactiveerd is, kan de vitamine aan het werk. Thiamine is verantwoordelijk voor het verbranden van koolhydraten naar bruikbare energie voor je lijf en helpt bij de energieproductie voor je hersenen. Het is dan ook niet gek dat een tekort aan thiamine klachten als vermoeidheid en depressiviteit veroorzaken [1]. Geef je lichaam een energieboost met deze onmisbare vitamine door het eten van zilvervliesrijst, volkoren graanproducten, sojabonen, zonnebloempitten en noten (pinda’s) [1,2]. Deze producten zitten bomvol thiamine. Andere goede bronnen, maar die minder thiamine bevatten, zijn varkensvlees, aardappelen, peulvruchten, melk en melkproducten zoals halfvolle yoghurt [1].

Vitamine B2 – Riboflavine

Een ander belangrijke vitamine die je lichaam gebruikt als energiebooster is riboflavine. Riboflavine speelt een belangrijk rol bij het omzetten van eiwitten en koolhydraten naar energie die je lichaam kan gebruiken. Hoeveel riboflavine je nodig hebt, hangt af van hoeveel eiwitten je opneemt. Anders gezegd: hoe meer je voeding eiwitten bevat, des te meer riboflavine je nodig hebt. Dierlijke producten rijk aan riboflavine zijn melk en melkproducten. Plantaardige producten met een hoog gehalte aan riboflavine zijn amandelen, paddenstoelen, volkoren graanproducten, sojabonen en groene bladgroenten. Wees gerust, je ontwikkelt niet zo snel een tekort aan vitamine B2. Eet je een paar bruine of volkoren boterhamen en drink je twee tot drie glazen melk per dag, dan krijg je al ruim de helft van de dagelijkse aanbeveling van riboflavine binnen [3]!

Vitamine B5 – Panthotheenzuur

De laatste energiebooster voor je lichaam is panthotheenzuur. Panthotheenzuur speelt een belangrijke rol in de verbranding van koolhydraten en vetten en wordt daarnaast, als je dat nog niet wist, de antistress vitamine genoemd. Deze vitamine houdt namelijk de hoeveelheid adrenaline (hormoon) in het bloed in de gaten. De hoeveelheid adrenaline in je bloed kan bijvoorbeeld stijgen doordat je bijnier, als gevolg van sterke emoties zoals angst, extra adrenaline aanmaakt. Hierdoor versnelt je ademhaling en hartslag en krijg je een verhoogde bloeddruk. Perfect voor als je moet vluchten! Het vaak ervaren van sterke emoties of stress, die de adrenaline-aanmaak stimuleren, is  schadelijk voor je lijf [4]. Het maakt je lichaam vermoeid, zwak en kwetsbaar voor ziektes [5]. Panthotheenzuur probeert zowel op de korte als lange termijn de hoge adrenaline pieken onder controle te houden. Gelukkig krijgt iedereen dagelijks voldoende panthotheenzuur binnen, mits je voldoende calorieën eet, omdat deze vitamine in bijna alle plantaardige- en dierlijke voedingsmiddelen zitten. De hoogste doseringen vind je in eigeel, melk, vis en pluimvee. Goede plantaardige bronnen zijn graanproducten, pinda’s, bladgroenten, bloemkool, broccoli, aardappels, sinaasappels en aardbeien [4].

Nieuwsgierig naar welke rollen andere vitamines en mineralen hebben in je lichaam? Je leest het in het e-book JUST.eatthebasics: het e-book met meer dan dertig pagina’s vol basiskennis over voeding, interessante weetjes en praktische tips. Veel leesplezier!

Liefs, Lau.

Literatuurlijst

  1. de Jong F.M. Ons voedsel. vijfde druk. Hilversum: Fontaine Uitgevers bv; 2015. p. 55-56.
  2. Thiamine (vitamine B1). Voedingscentrum. [datum onbekend]. www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vitamine-b1.aspx
  3. de Jong F.M. Ons voedsel. vijfde druk. Hilversum: Fontaine Uitgevers bv; 2015. p. 56-58.
  4. de Jong F.M. Ons voedsel. vijfde druk. Hilversum: Fontaine Uitgevers bv; 2015. p. 59-60.
  5. Rolfs S.R, Pinna K, Whitney E. Understanding Normal and Clinical Nutrition. tiende druk. Stamford USA: Cengage Learning; 2015. p. 524.
0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit vind je vast ook leuk:

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x