Invriestips voor je voorraad

Het virus is nu enkele weken in Nederland. Het extreme ‘hamsteren’ is grotendeels voorbij en mensen gaan vaker naar buiten. Hoewel niet iedereen meer zijn of haar boodschappenkar- of mand vol  ‘stouwt’, kan ik mij wel voorstellen dat je net iets meer meeneemt dan wat je gewend bent, zodat je niet dagelijks naar de supermarkt hoeft en je zoveel mogelijk binnen kunt blijven. Daarom voor elke mini hamsteraar onder de lezers (waaronder ikzelf) heb ik voor (bijna) alle voedingsmiddelen diepvries tips. Welke voedingsmiddelen je kan invriezen en voor hoelang lees je hier.

Brood – 1 maand
Extra broden in huis gehaald? Vries ze na aankoop meteen. Trek in een boterham? Haal alleen de hoeveelheid boterhammen eruit die je gaat opeten en stop de rest van de ingevroren boterhammen terug in de vriezer.

Groenten – 1 jaar           
Groenten als bloemkool, broccoli, rode kool, biet, courgette, aubergine en wortels kan je, nadat dat ze kort geblancheerd (kort gekookt) zijn, invriezen. Dit geldt niet voor waterige groenten als komkommer, sla en tomaat. Wel kan je komkommer- en tomatensoep (gepureerde groenten) invriezen.

Fruit – 8-12 maanden     
Vries de banaan zonder schil en peer en appel zonder klokhuis in. Heerlijk om daarmee op een later tijdstip een smoothie mee te maken. Ik raad je aan druiven, bessen, aardbeien en frambozen in z’n geheel in te vriezen. Je kan het jezelf ook makkelijker maken door al ingevroren fruit te kopen.

Vis – 3-6 maanden         
Het verschilt per vissoort hoelang ze houdbaar blijven in de vriezer. Magere vis, vaak witvis, zoals kabeljauw, koolvis, schol en tonijn zijn 6 maanden houdbaar in de vriezer. Dit in tegenstelling tot vette vis zoals zalm en makreel die maar 3 maanden houdbaar zijn.

Gevogelte – 3 maanden  
Hieronder vallen de kip en de kalkoen.

Vlees – 2-9 maanden      
De houdbaarheid van vlees verschilt net als bij de vis. Zo is varkensvlees 2 maanden houdbaar, gehakt en lamsvlees 3 maanden houdbaar en rundvlees zelfs 9 maanden houdbaar.

Peulvruchten – 3 maanden          
Gekookte peulvruchten zoals kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen zijn 3 maanden houdbaar in de vriezer. Ik praat hier dan wel over peulvruchten uit blik die al voorgekookt zijn of die je zelf hebt geweekt en gekookt!

Rijst en kliekjes – 3 maanden       
Maaltijdrestjes en overgebleven gekookte rijst zijn 3 maanden houdbaar is de vriezer. Vries dus gerust de rest van een maaltijd in, dan heb altijd een maaltijd achter de hand [1].

Zo ontdooi je voedingsmiddelen vanuit de vriezer

Het is belangrijk dat je ingevroren voedingsmiddelen of restjes op de juiste manier ontdooit, zodat schadelijke bacteriën geen kans krijgen zich te ontwikkelen. Haal datgene wat je nodig hebt een dag van tevoren uit de vriezer en leg het in de koelkast. Tip: leg er een bord onder zodat je koelkast niet nat wordt. Je kan voedingsmiddelen ook ontdooien in de magnetron. Het is daarbij wel belangrijk dat het ontdooide voedingsmiddel daarna klaargemaakt en verhit wordt, waarna je het meteen opeet. Laat nooit een voedingsmiddel op de aanrecht ontdooien. Bij kamertemperatuur kunnen ziekmakende bacteriën snel ontwikkelen [2].

Ik wens je alle gezondheid, liefde en zekerheid toe in deze tijd. Zorg goed voor jezelf en de ander.

Liefs, Laura

Bronnen

  1. Hoelang is eten houdbaar in de vriezer? Voedingscentrum. [datum onbekend]. www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/hoelang-is-eten-houdbaar-in-de-diepvries.aspx
  2. Kun je eten twee keer invriezen? Voedingscentrum. [datum onbekend]. www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/koken-en-bewaren/kun-je-een-maaltijdrestje-tweede-keer-invriezen.aspx
0 0 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit vind je vast ook leuk:

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x