Reizen in Duitsland tijdens Corona

Hoe is het gesteld met de Corona maatregelen in Duitsland? Moet je overal een mondkapje op? Merk je iets van de maatregelen? Is het wel veilig? Afgelopen drie weken reisden wij door Duitsland, dus het leek ons goed hier eens een blog over te schrijven en de antwoorden op die vragen te geven.

REIZEN IN DUITSLAND TIJDENS CORONA

Toen wij op 22 juni Duitsland binnenreden, hadden wij ons – heel eerlijk gezegd – niet goed verdiept in de Corona-maatregelen van Duitsland. We hadden heel braaf naar Rutte geluisterd (bijna) elke dinsdagavond en hadden ons dus voorgenomen alleen maar te reizen naar landen waar code geel geldt (of groen natuurlijk, maar die zijn er nu niet). Ook hadden we voor de zekerheid mondkapjes meegenomen en hygiënische handgel. Daarnaast hoesten en niesten we in onze ellenboog, wassen we vaak onze handen, schudden geen handen en lopen we met een boog van 1.5 meter om iedereen heen. Dus wij dachten dat we wel klaar waren voor het avontuur in Duitsland!

Totdat we Duitsland binnenreden en we daar besloten meteen naar de supermarkt te gaan en ons twee dingen opvielen:

  • hier loopt niemand met een boog om elkaar heen, maar
  • hier loopt wel iedereen met een mondkapje!

Mondkapje

En zo stuitten wij op de eerste maatregel van Duitsland: het mondkapje. In Duitsland moet je in alle supermarkten, winkels, tankstations, openbaar vervoer en openbare ruimtes mondkapjes op. In de horeca hoeft het niet, al komen de meeste mensen wel met een mondkapje binnenlopen en doen ze het kapje aan tafel af. De bediening heeft uiteraard wel een mondkapje op.

Wij hebben dus vrij snel een stoffen mondkapje gekocht, zodat we niet continu die wegwerpkapjes hoefden te dragen. Verder viel het ons wel op dat er niet bepaald hygiënisch met de kapjes wordt omgegaan, men draagt de kapjes als ze buiten lopen in het haar, onder de kin, in de hand of aan de broekriem. Het is dus echt een schijnveiligheid, maargoed, het is wel verplicht dus het is iets om rekening mee te houden als je naar Duitsland gaat.

De anderhalvemetermaatschappij

De anderhalvemetermaatschappij die Rutte ons op het hart gedrukt heeft, heeft Merkel haar mensen minder op het hart gedrukt, haha! Er staan her en der wel borden met “Abstand halten!” maar daar is ook eigenlijk alles mee gezegd. Men gaat met de hele familie naar de supermarkt, in de rij staat iedereen dicht bij elkaar en in de Starbucks mag je gewoon hutje mutje aan alle tafeltjes zitten. Af en toe zie je dat op de grond in een winkel iets is afgetapet, maar het is ons niet opgevallen dat mensen zich daar echt aan houden.

Alles is open en toegankelijk

Verder is ons niet opgevallen dat er dingen dicht zijn vanwege Corona. Als in: qua toeristische trekpleisters. Musea zijn open, oude gebouwen zijn open, winkelcentra zijn open, enzovoorts. Wel is het zo dat er bij rondleidingen door bezienswaardigheden kleinere groepen worden toegelaten bijvoorbeeld. Hierdoor kan het zijn dat je langer moet wachten. Wij zijn zelf meer van de natuurlijke cultuur dan echt van de musea, dus wij hebben van dit soort maatregelen weinig last gehad. In Berlijn konden wij alles doen wat we wilden en hebben we – op het mondkapje na – niks gemerkt van de Corona maatregelen.

Situatie op campings

Op campings is ook alles open. Toiletgebouwen, zwembaden, winkels, restaurants, enzovoorts. Er staat bijna overal hygiënische handgel en er staat veel zeep. Niks geks dus, behalve dat je dus wederom in de meeste toiletgebouwen je mondkapje op moet doen. Maar verder: niks aan de hand.

Drukte

Het was de afgelopen drie weken in Duitsland overal waar we kwamen redelijk druk, maar wel bijzonder druk: druk met Duitsers. We zijn heeeeeel weinig Nederlanders of überhaupt andere Europeanen tegengekomen dan Duitsers. In Duitsland is het nu ook zomervakantie en zij zijn er natuurlijk ook allemaal op uit in eigen land. Dus als je op campings wilt staan is reserveren aan te raden.

Veilig

Is het veilig? Dat is eigenlijk de enige vraag waar wij je geen antwoord op kunnen geven, behalve dat we niet het gevoel hebben dat het in Duitsland minder veilig is qua Corona dan in Nederland. Gebruik je gezonde verstand, wees alert op persoonlijke hygiëne, raak zo min mogelijk aan en geniet van je tripje naar Duitsland!

Groetjes,

Maarten en Judith

4 5 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ilona
Ilona
17 juli 2020 10:48

Heey moesten jullie in restaurantjes in Berlijn ook vooraf reserveren ivm corona? Super bedankt alvast, fijne blog. Groetjes Ilona

Dit vind je vast ook leuk:

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x