fbpx

Moet je nou wel ontbijten of juist niet?

Als je ’s ochtends opstaat word je al direct geconfronteerd met een veelbesproken dilemma. Moet je nou ontbijten of niet?

Van oudsher is er ingeprent dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Als je ontbijt zet je je motortje aan en krijg je energie binnen. De energie die je nodig hebt om de ochtend lekker door te knallen. Gewoon lekker ontbijten dus maar, toch? Nou, de laatste tijd hoor je ook  juist steeds meer bewijzen dat het goed is voor je lichaam om je ontbijt over te slaan en langer te vasten in de ochtend. Als je je ontbijt overslaat krijgt je lichaam de mogelijkheid om energie te halen uit de verbranding van vet. Normaal draait je lichaam op koolhydraten, maar deze raken op gedurende de nacht. Een verbeterde vetverbranding levert veel voordelen voor je lichaam op. Klinkt ook wel uitnodigend he?

Wat moet je nou doen? Het antwoord is ‘simpel’. Doe wat bij jóu past!

Onderzoeken naar het overslaan van het ontbijt

Er is nog veel discussie over of het ontbijt nou goed is voor je gezondheid of niet. Er worden, en zijn, talloze onderzoeken uitgevoerd naar het verband tussen ontbijten en het risico op kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en overgewicht. Veel onderzoeken, met uitlopende resultaten. Uit een reeks onderzoeken is gebleken dat mensen die wel ontbijten over het algemeen gezonder zijn en een lagere BMI hebben. Toch is dit niet voldoende bewijs om te concluderen dat je vroeg in de ochtend moet eten. Want, als alle mensen die ontbijten ook iedere dag een uur langer sporten, zijn ze dan slank door het ontbijten of omdat ze sporten? Erg lastig. Er is nog geen onderzoek te vinden waarin twee groepen mensen konden worden vergeleken met dezelfde leefstijl en kcal-inname waarbij groep 1 het ontbijt oversloeg en groep 2 wel at in de ochtend. Dit is ook moeilijk om op te zetten.

Aanvullend zijn er ook veel onderzoeken gedaan naar de voordelen van het overslaan van het ontbijt. Er komen steeds meer bewijzen boven drijven dat vasten bevorderlijk is voor de gezondheid. Vasten zou cel reparatie bevorderen, groeihormonen stimuleren, het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en kanker verlagen en helpen bij het verliezen van gewicht. Echter, alle onderzoeken zijn wel gericht op de korte termijn. Van de lange termijn gezondheidsvoordelen van vasten is nog niet veel bekend.

Er zijn dus positieve resultaten en directe ontkrachtingen te vinden voor zowel het wel ontbijten als het overslaan van het ontbijt. Het is gewoon ontzettend lastig om goed vast te stellen of ontbijten nou gezond is of niet. Gezondheid hangt namelijk niet af van een enkel maaltijdmoment. Het hangt af van je gehele leefstijl (wát je eet, of je rookt, of je alcohol drinkt, of je voldoende beweegt, en ga zo maar door). Ontbijten is maar een klein spinnetje in het web. Om een gezonde leefstijl aan te houden, dien je de basis goed te hebben volgens de Richtlijnen Goede Voeding en moet je vooral iets doen waar jij je lekker bij voelt. Anders houd je het niet vol op de lange termijn. Heb je ’s ochtends veel trek? Ontbijt dan. Vind je het fijn om juist niet te ontbijten? Doe dat. Zorg voor een eetpatroon waar jij je lekker bij voelt en waarbij je aan het einde van de dag de juiste voedingsstoffen hebt binnengekregen.

Wat is een gezond ontbijt?

Het ontbijt is in feite gewoon een mogelijkheid om iets te eten wat bijdraagt aan jouw gezonde voedingspatroon. Het is een kans om iets gezonds te eten. Een kans die je ook gewoon op een ander moment van de dag kan pakken. Het maakt niet uit wanneer je iets eet, het gaat om het totaalplaatje aan het einde van de dag. Zorg ervoor dat je basis goed is en eet volgens de Richtlijn Goede Voeding. Probeer iedere dag genoeg groenten, fruit, volkoren producten, vlees(vervangers), zuivel(vervangers) en water binnen te krijgen. Als je dat lijstje iedere dag goed kan aftikken, ben je al een heel eind in het creëren van een volwaardig voedingspatroon. Het ontbijt is uiteindelijk gewoon een maaltijdmoment om iets te eten wat bijdraagt aan het aftikken van de vinkjes op dit lijstje. Maar dat is niet alleen het ontbijt, iedere maaltijd is een mogelijkheid om je voedingsstoffen binnen te krijgen.

Je eerste maaltijd hoeft dus echt niet iedere dag een boterham met beleg of een bakje kwark te zijn. Een salade, omelet, wrap of de restjes van gisterenavond zijn ook helemaal goed.

Doe wat bij jóu past

Het belangrijkste is dat je een manier van eten vindt die bij jou past. Voor de een werkt het om het ontbijt over te slaan, de ander kan echt niet zonder ontbijten. Iedereen is anders. Het gaat erom dat je een voedingspatroon vindt waarin je geen stress ervaart.

Zelf deel ik mijn ontbijtmoment op de volgende manier in. Als ik sport (3x per week krachttraining om 10.00 uur) zorg ik dat ik op tijd wat eet. Om 8.00 uur heb ik mijn ontbijtje erin zitten – vaak een havermoutje. Dit is wat voor mij werkt. Ik voel de energie dan door mijn lichaam stromen en kan echt knallen bij de training. Ik heb het afgelopen half jaar op een nuchtere maag getraind, maar ik merkte dat mijn prestaties minder werden. Ik werd steeds vaker duizelig en kon me minder goed focussen. Maar, als ik ga hardlopen in de ochtend, doe ik dit weer wel op een nuchtere maag. Dat gaat juist heel goed. Als ik voordat ik ga hardlopen wel wat eet, krijg ik steken in mijn zij. Op dagen dat ik niet train stel ik mijn ontbijt zo lang mogelijk uit, of eet ik pas bij de lunch. Als ik dan wel vroeg ontbijt, heb ik eigenlijk de hele dag meer trek. Dit is mijn manier, en die manier heb ik ontwikkelt door verschillende dingen uit te proberen.

Ga op zoek naar een eetpatroon dat bij jou past. Zorg dat je basis goed is. Het ontbijt is een mogelijkheid om gezonde voedingsmiddelen te eten. Maar het maakt niet uit of je die mogelijkheid om 08.00 uur pakt of om 13.00 uur. Als je gedurende de dag je voedingsstoffen maar binnenkrijgt. Er is geen algemene richtlijn in ontbijten. Iedereen is anders.

Doe wat voor jou goed voelt. Don’t worry, eat happy.

Bronnen

De Hartstichting / Het voedingscentrum / Eet als een Expert, I’m a Foodie

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit vind je vast ook leuk:

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x