fbpx

Vega worden?! Mijn verhaal + 5 beste tips (Instagram @vegaliek)

Hi there!

Ik ben Lieke, 26 jaar, wonend in Utrecht en, je raadt het al, vegetariër! Toen ik zag dat JUST.thelifestyle opzoek was naar gastbloggers heb ik direct gereageerd omdat dit een mooie kans is om mijn missie na te streven. Ik wil namelijk zo veel mogelijk mensen inspireren om wat minder vlees te eten.

Waarom?!

Omdat de wereld zo mooi is, en dat moet zo blijven! Zo veel prachtige natuur, mensen en dieren. Ik ben me heel bewust van de schoonheid van de aarde. Ik reis graag en heb daardoor al heel wat mooie plekken gezien. Gelukkig gaat er een hoop goed in de wereld maar zoals vaak genoeg in het nieuws verschijnt zijn er grote zorgen over de houdbaarheid van onze mooie planeet en het milieu. De vleesindustrie speelt daar een grote rol in en ik wilde daar niet langer aan bijdragen. Ook de manier waarop dieren worden behandeld en geslacht vind ik niet meer van deze tijd. I love animals! En voor mij is er geen verschil tussen een hondje of een varkentje. 

Dat ik vegetarisch ging eten was eigenlijk een geleidelijk proces. Het was in mijn geval niet zo dat ik van de één op de andere dag besloot te stoppen met vlees eten en ik weet dan bijvoorbeeld ook niet meer wat het laatste stuk vlees is dat ik heb gegeten. Ik moet wel zeggen dat ik nooit echt een grote vleeseter ben geweest dus wat dat betreft was de overgang voor mij niet extreem. Doordat ik mij steeds meer in vegetarisme ging verdiepen en ging experimenteren met vleesvervangers verdween de behoefte aan vlees. Een kleine drempel vond ik het wel om ook bij familie en vrienden aan te geven dat ik liever geen vlees meer at of mezelf te bestempelen als vegetariër. Gelukkig reageerde men erg enthousiast en lijkt het voor niemand een probleem om rekening met mij te houden bij het avond eten. Soms was ik een beetje bang om mensen tot last te zijn of met extra werk op te zadelen, dan bood ik aan zelf iets vegetarisch te koken! Vinden de mensen leuk 🙂  Toen ik mijn Instagram @Vegaliek begon (ook heel spannend) wist natuurlijk iedereen ervan en ook daarop kwamen enthousiaste reacties. Wil je ook minder vlees eten of ben je benieuwd naar de vegetarische keuken? Lees dan mijn onderstaande tips!

Wist je trouwens dat je niet vegetarisch kunt zijn? 
Je bent vegetariër of je eet vegetarisch 😊

Minder vlees eten doe je zo! Mijn 5 beste tips

Ik kan me voorstellen dat als je biefstukje je heilig is het lastig is om in één keer vegetariër te worden. En misschien hoeft dat ook wel helemaal niet! Minderen met vlees eten maakt ook al een impact. Hier mijn 5 beste tips om minder vlees te eten:

  1. Begin klein! Je hoeft niet in één keer compleet vega te worden. Voer bijvoorbeeld een Meatless Monday of VegaVrijdag in en kook op deze dagen een lekkere vegetarische maaltijd.
  2. Informeer jezelf en bedenk waarom je dit wil. Op internet is een hoop informatie te vinden en op Netflix staat de documentaire Cowspiracy die ik zeker aan zou raden! Door goed te weten waarom je geen vlees wil eten en wat alle gevolgen daarvan zijn zul je je meer gemotiveerd voelen 🙂 
  3. Eet geen vlees meer op brood. Dat is een kleine afspraak die je met jezelf kunt maken en met het aanbod van alternatieven moet dit niet het moeilijkste zijn. Kies voor hummus, pindakaas, appelstroop of nutella! 
  4. Zoek op Instagram of een ander sociaal medium naar leuke vega foodies die je kunnen inspireren om een lekker vegetarisch recept te maken. 
  5. Ga naar de supermarkt en kijk eens in het schap met vleesvervangers. Ontdek hoe lekker vleesvervangers kunnen zijn en experimenteer! 

Bonus tip: Vind je het ook belangrijk om gezond te eten? Zet dan je groentes in de hoofdrol! Kies bijvoorbeeld voor meerdere soorten (en kleuren!) groentes op je bord of maak een salade voor naast je warme groentes.


Je mindset is ook belangrijk. Als je het bekijkt vanuit ‘ik mag dit of dat niet’ is het moeilijker vol te houden dan wanneer je het bekijkt vanuit ‘ik wil dit niet meer’. Bedenkt ook dat het veranderen van je leefstijl ook ontzettend leuk kan zijn! Je ontdekt nieuwe producten en recepten en voor je het weet zijn groenteburgers je nieuwe lievelings! 

Waarmee vervang je vlees?

Misschien vind je het lastig om te bedenken wat je moet koken of wat je dán in je nasi of pasta moet gooien. Hieronder vertel ik je hoe ik de meest bekende gerechten maak en welke vervangers ik gebruik:
Voor Oosterse gerechten zoals iets met rijst, bami of noedels zijn tofu en tempé goeie vervangers. Dit zijn vleesvervangers gemaakt van sojabonen en kunnen goed kruiden en specerijen opnemen. Je kunt stukjes tofu of tempé perfect marineren met ketjap! Roerbak met wat groenten en kruiden en je wil nooit meer iets anders!Wat mij betreft hoeft er in een goeie pasta geen vleesvervanger. Met een lekkere saus, extra groente en je favoriete kaas kun je heerlijke pasta’s maken. Je zou eventueel wel vegetarisch gehakt kunnen proberen, je merkt het verschil haast niet! En pizza? Wat dacht je van quattro fromaggi of een vegetariana


Voor de Hollandse pot zijn groenteburgers ideaal. Voor naast je aardappels en groentes zijn er echt talloze vega burgers en schnitzels verkrijgbaar. Persoonlijk vind ik die van Garden Gourmet het lekkerst 😉 Maak je een stamppot en mis je daarin de spekjes? Laat wat pijnboompitten in olijfolie met zout weken en bak ze op. Net zo crunchy en zout als spekjes! 
Heb je wel eens falafel geprobeerd? Dit zijn balletjes gemaakt van kikkererwten, super lekker in een wrap of bij een salade!
De Vegetarische Slager heeft van veel bekende vleessoorten een vegetarische vervanger gemaakt die je ook altijd kunt gebruiken in je gerechten. Zo bestaan er vegetarische kipstuckjes, vega worsten, shoarma en rul gehackt. Ze hebben zelfs filet american en leverworst voor op brood! Het is echt een kwestie van gewoon iets proberen en uitvinden wat je lekker vindt. 


Uit eten gaan is tegenwoordig ook echt geen enkel probleem. Ik eet héél graag buiten de deur en in ieder restaurantje of lunchroom zijn vegetarische gerechten te bestellen. Voor mijn idee wordt vegetarisch eten steeds normaler en dat is zeker terug te zien in het aanbod, zowel in supermarkten als in de horeca.


Al zin om de keuken in te gaan of zoek je meer inspiratie? Bekijk dan eens mijn Instagram @Vegaliek of bezoek m’n website: www.vegaliek.com
Ik hoop dat ik je met deze blog aan het denken heb gezet en jou geïnspireerd heb om minder vlees te eten! 


 ‘Save the planet, eat less meat!’ 

Liefs,

Vegaliek

3.5 2 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit vind je vast ook leuk:

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x