Mijn trainingen in een week (Door gast blogger Niels Wieringa @runningniels)

Toen Judith en Maarten vroegen of er mensen waren die een gastblog wilden schrijven over voeding, training of mindset, dacht ik gelijk: ja, misschien is het wel leuk om mensen te laten weten hoe ik dat nu allemaal doe: 21 jaar, 30/35u per week werken (Albert Heijn (achter de servicebalie o.a.), reizen naar werk, 12/15u per week sporten en ook nog mijn Instagram bijhouden. (Oh ja, en ook nog een soort van sociaal leven heb te onderhouden, wat er soms bij inschiet om heel eerlijk te zijn).

Het begon allemaal zo’n 4/5 jaar geleden met 1 á 2x in de week een rondje hardlopen van maximaal 5 kilometer. Met tijd was ik niet bezig en van intervaltraining had ik nog nooit gehoord, het was puur gewoon even bewegen, want dat deed ik op dat moment vrij weinig.
Totdat mijn hardloopmaatje op reis ging voor 6 maanden (zo’n 3,5 jaar geleden), op dat moment ging er een knop om en begon ik hardlopen ook echt als iets leuks te zien en niet meer als een moetje, het werd echt even ontspannen.
De rondjes werden groter: 5 kilometer werd 8 kilometer en 8 kilometer werd 12 kilometer. Dat ging eigenlijk wel een tijdje zo door, niet echt op tijd letten maar gewoon af en toe hardlopen en telkens een ander rondje. Totdat ik wat meer mee ging doen aan wedstrijdjes en dat sfeertje beviel me zo goed dat ik ook echt na ging denken over beter worden.

In september 2018 sloot ik me aan bij Groningen Atletiek en sindsdien ben ik heel veel gegroeid in het hardlopen; ik verbrak PR na PR (van 1.23.32u op de ½ marathon en 37:56 min op de 10K) en liep echt aardig wat kilometers elke week en leerde verschillende manieren van trainen: intervaltrainingen, duurloopjes op rustig tempo etc…

Wat mij uiteindelijk deed besluiten om toch bij LA1 (snelste lange afstandsgroep van Groningen Atletiek te gaan). En hier leer ik nog elke training weer.

Ook ben ik sinds vorig jaar juni in het bezit van een racefiets en ik merk dat ik het erg fijn vind om af en toe een duur rit op de fiets te doen om het duurvermogen te trainen, iets wat ik van tevoren nooit verwacht had. Dit in combinatie met af en toe zwemmen maakt dit een erg goede combinatie (voor mij) met hardlopen.

Als je me 3 jaar geleden had gevraagd of ik nu zoveel aan duursport zou doen had ik je voor gek verklaard. Ik vond die rondjes van 5 kilometer altijd wel meer als genoeg. Maar juist dat tot het uiterste gaan in een zware intervaltraining of juist een lange duurloop maakt het dat ik duursport zo tof vind om te doen!

Om even een inkijkje te geven in een gemiddelde trainingsweek op dit moment is hier een  voorbeeld van de week van 15 tot 21 juni.

Maandag

Op maandag werk ik altijd de hele dag van 07.00u tot 17.30 (beter de week goed beginnen toch?) En ondanks dat die dag op werk al best lang is, kan ik me ’s ochtends als ik opsta (05.40u) al verheugen op mijn rondje hardlopen van die avond. Dit keer is het een best pittige training met wat tempo’s op mijn (hopelijk) 3 kilometer tempo. Een uurtje en 14 kilometer later kwam ik met nog meer energie weer thuis. Want ik weet zeker dat wanneer ik na deze lange werkdag gewoon op de bank was geploft ik me lang niet zo energiek had gevoeld. En daarom kies ik er toch elke week weer voor om na die lange werkdag op maandag toch lekker te gaan trainen!

Dinsdag

Op dinsdag ben ik vaak vrij dus kies ik er ook vaak voor om lekker actief te zijn buiten. Aangezien het prachtig weer was leek het me een goed idee om vandaag de racefiets te pakken voor een ritje van 2,5 á 3 uur met een tussenstop met appeltaart. Na 2 uur en 45 minuten te hebben gefietst (77k) kwam ik weer thuis. Die ritjes op de racefiets zijn een perfecte combinatie van een hersteltraining en duurtraining voor mij, aangezien ik zo goed aan mijn duurvermogen kan werken maar wel op een lage hartslag.
Aan het eind van de middag besloot ik ook nog (omdat het zo’n mooie dag was) om nog even een halfuurtje te gaan zwemmen, ook een perfecte ‘’hersteltraining’’ voor mij aangezien het totaal niet belastend is maar je toch echt wel even aan het werk bent.

Woensdag

Op woensdag werk ik vaak van 12.30 tot 21.00u en daarom kies ik er vaak voor om lekker op tijd te gaan trainen, zodat ik dat niet meer hoef te doen als ik ’s avonds om 21.45 uur thuiskom. Dus stond ik voor 08.00 uur al buiten voor een redelijk rustige duurloop van 60 minuten.

Donderdag

Wederom ging de wekker lekker vroeg vandaag omdat ik nog een halfuurtje wilde zwemmen voordat ik naar het werk ging om een middag te werken. Dus lag ik om 08.30 uur in het water, heerlijk om de dag op die manier te starten. ’s Avonds stond er voor die dag ook nog een looptraining op het programma met aardig wat minuten op mijn 10 kilometer tempo. Zo liep ik dus aan het eind van de dag nog even 17 kilometer in 1u 15 min. Best een pittig dagje dus.

Vrijdag

Een relatief rustig dagje vandaag en tevens mijn verjaardag. Wel besloot ik om nog even een rustig ritje van 1,5u op de racefiets te maken om mijn benen los te fietsen na de training van gisteravond. De rest van de dag bestond vooral uit: taart eten, biertjes drinken en gezelligheid.

Zaterdag

Zaterdags werk ik ook altijd van 12.30 tot 21.00u dus doe ik mijn hardlooptraining ook vroeg in de ochtend. Het werd: 45 minuutjes op lekker tempo (niet te hard, maar ook niet op mijn rustige duurloop tempo) Bij thuiskomst deed ik ook nog even een buikspier kwartiertje en toen was het ook alweer tijd om naar het werk te gaan.

Zondag

Op zondag ben ik altijd vrij en ik mag dan graag een lange duurloop doen. Gewoon lekker rustig aan kilometers maken, ik hou ervan! Dat resulteerde die dag dus in een halve marathon op een relaxed tempo, met aansluitend nog een buikspier kwartiertje.

De statistieken van deze week zijn:

  • Hardlopen: 5u 42 minuten: 70.9 kilometer
  • Fietsen: 4u 28 minuten: 124 kilometer
  • Zwemmen: 1 uur: 2.5 kilometer

Wat een totaal van 11u 12 minuten aan trainen maakt, maar tussen het trainen door wandel ik ook nog heel wat af: deze week was dat ook nog zo’n 4 uur.

Ik krijg vaak de vraag of het niet heftig is om elke dag te sporten en of het niet wat te veel is. Maar ik luister heel goed naar mijn lichaam en zorg dat de training van die dag daar goed op aansluit. Zo doe ik nooit na een heftige intervaltraining opnieuw een heftige training maar kies ik vaak voor een herstelritje op de fiets, een zwemsessie of een herstelloopje.
Op die manier ben ik in staat om elke dag te sporten, maar wel mijn lichaam de nodige rust te geven en niet elke dag op volle 100% te trainen. Daarbij zorg ik ook dat ik elke nacht minimaal 7 uur slaap en dat ik voldoende eet, want ja, zoveel duursporten doen betekent ook erg veel eten, en laat ik daar nou net erg goed in zijn!

Zo ziet een gemiddelde trainingsweek er voor mij dus uit, hopelijk inspireert het jullie en hebben jullie er wat aan!

Groetjes, Niels Wieringa

4.5 6 stemmen
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit vind je vast ook leuk:

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x