Spijsvertering & darmflora

Wist je dat het 26-32 uur duurt voordat de maaltijd die je gegeten hebt je maag/darmstelsel is gepasseerd? En dat het niet alleen belangrijk is wat er tijdens die passage gebeurd, maar ook in de tijd dat je lichaam niet aan het verteren is?

De spijsvertering is een complex stukje fysiologie. Ons lichaam is prachtig, en heeft een groot aanpassingsvermogen. Er juist mee omgaan en geven wat het nodig heeft, is soms nog wel eens lastig. Want wat werkt het best voor jou?

De basis van een goede spijsvertering begint al in je mond, met goed kauwen. Het liefst 20(!) keer op een hap. Dit zorgt ervoor dat het enzym amylase de grootste zetmeelketens alvast kan afbreken. Dit is beter voor opname van voedingsstoffen later in de passage.

Ook de mondflora speelt hier een rol in. Want naast een darmflora heb je ook een mondflora. Een gezonde mond heeft de eerste barrièrefunctie tegen pathogenen en ziekteverwekkers en speelt dus een grote rol in de werking van ons immuunsysteem.

Een stuk verder in de spijsvertering komen we bij de darmen. Dit is zo’n mooi en complex stukje van je lichaam. Onderschat deze niet!

De darmen bepalen een groot deel van hoe we ons mentaal voelen, of we gelukkig zijn en of je je fit voelt. De darmflora (ofwel microbiota) zorgen voor een optimale werking van ons immuunsysteem, bepalen de afgifte van bepaalde hormonen en zorgen voor de aanmaak van neurotransmitters, zoals dopamine en serotonine. Wist je dat 70-80% van de aanmaak van het gelukshormoon serotonine in de darmen plaats vindt?

Stress is daarnaast geen vriend van de darmflora. Het zorgt voor minder variatie in bacteriestammen en verminderd de aanmaak van bepaalde neurotransmitters.

Je kunt je dus wel voorstellen dat, een slechte darmflora een groot effect kan hebben op hoe fit en gelukkig we ons voelen. Maar hoe weet je of je een goede of slechte darmflora hebt?

Ten eerste is dit bij iedereen anders. De darmflora is net zo specifiek als een vingerafdruk. Klachten als opgeblazen gevoel, slechte stoelgang, onverklaarbare vermoeidheid en een slechte huid zijn wel duidelijke voorbeelden van klachten, waar de oorzaak 9 van de 10 keer te vinden is in de darmen.

Een gebalanceerde voeding met genoeg vezels en variatie is hierbij van groot belang! Eet veel kleuren op je bord, veel groenten, weinig suiker en genoeg gezonde vetten. Hier wordt je darmflora blij van. Ook moet je de spijsvertering de tijd geven. Een tijdje even niets eten en de maaltijdfrequentie verkleinen tot 3-4 maaltijden per dag kan grote gezondheidsvoordelen geven.

Daarnaast kan probiotica tijdelijk een uitkomst zijn, zeker na het gebruik van antibiotica. Dit maakt namelijk de hele darmflora dood, ook de goede bacteriën. Ook hierbij is het van groot belang een goede basisvoeding te hanteren. Jij bent de host van jouw darmbacteriën, en je wil de goede bacteriën juist vasthouden. Anders heb je voornamelijk dure poep.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een probioticum?

  • Kolonievormende eenheden (Kve of CFU) > 10
  • Wissel af en toe af met soorten, dit zorgt voor meer variatie in bacteriestammen
  • Let erop of ze maagzuurresistent zijn

Heb je vaak darmklachten en heb je het vermoeden ook bepaalde intoleranties te hebben? Dit kan flink wat last opleveren. Laat je hier echter wel goed in adviseren, het skippen van veel voedingsmiddelen uit je voeding kan uiteindelijk een negatief effect hebben op de darmflora en juist zorgen voor meer klachten en weer meer intoleranties. Hierdoor blijf je onnodig lang met klachten doorlopen. Laat dit een keer testen door bijvoorbeeld een bloedtest bij een (orthomoleculair) diëtist.

Tot slot, wat zijn de beste tips voor een goed werkende spijsvertering en een gezonde darmflora?

  1. Voeding. Zorg voor vezelrijke voeding. Veel variatie in kleuren en eet minimaal 3x per week gefermenteerde voeding (zuurkool, kimchi, augurken, desembrood).
  2. Verminder stress. Neem overdag rustmomenten, doe bijvoorbeeld korte ademhalingsoefeningen.
  3. Eet genoeg gezonde vetten, met name omega 3 vetzuren. (Noten, zaden, vette vis en avocado). Dit zorgt voor een gezonde darmwand en herstel van cellen.
  4. Verminder de inname van bewerkt voedsel. Dit bevat vaak veel omega 6 (werkt omega 3 tegen) en bevat vaak veel suiker, zout of zoetstoffen. Deze vormen een voedingsbodem voor slechte bacteriën en schimmels in de darm.
  5. Zorg voor voldoende inname van de B-vitaminen en zink.

Happy buik = Happy you!

Liefs,

Stella Roggeband (@fitbystella)

Diëtist & darmspecialist

www.fitbystella.nl

Bronnen: Stichting ortho health foundation, ReThink Foundation seminar de microbiota en onze gezondheid, Spreker Gabriel Devriendt en natuurdietisten.nl

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit vind je vast ook leuk:

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x