Zes tips voor een positiever zelfbeeld

Vorige week keek ik naar de serie ‘#eerlijkefoto’ die Miljuschka Witzenhauzen maakte voor Videoland. De beelden riepen gemengde gevoelens op. Er kwamen meisjes van 8 jaar voorbij die een extreem dunne Barbie mooier, liever en slimmer vonden dan de wat vollere Barbies. Volwassen vrouwen die stuk voor stuk vertelden dat ze gelukkiger zouden zijn met een maatje minder. En Miljuschka zelf in haar ondergoed voor de spiegel – met rolletjes en celullite – die haar ‘zachte’ buik als een van haar pluspunten bestempelde. ‘Wat moedig dat ze haar lijf zo laat zien en durft te zeggen dat ze haar buik mooi vindt’ dacht ik. Direct schrok ik van die gedachte. Want, wat bizar eigenlijk dat ik het moedig vind als een vrouw haar lichaam trots laat zien: we mogen er toch verdomme allemaal zijn zoals we zijn!

In mijn vorige blog vertelde ik hoe ons negatieve zelfbeeld ontstaat en hoe ik daar zelf jaren mee struggelde. Toevallig stuurde ik laatst dit appje naar een lieve vriendin: ‘Oké, ik moet wat delen. Ik ging vanmorgen hardlopen en moest weer even huilen toen ik thuiskwam. Maar ik voel me zo bizar sterk en blij met mezelf. Denk dat ik eindelijk echt voel dat ik van mezelf hou. Dat is echt een heel raar, mooi en veilig gevoel.’ Het is een hell of a journey, maar ik ben zo blij dat ik eindelijk liever ben voor mezelf. Dat ik dankbaar kan zijn voor mijn gezonde lijf, ook als het wat zwaarder wordt. Dat ik het mezelf gun om te genieten en bijvoorbeeld op zaterdagmiddag pizza te eten in bed, gewoon omdat ik daar zin in heb (oh boy wat is dat heeeerlijk). Dat ik grenzen durf te stellen en voel dat ik nog steeds goed genoeg ben als mensen me dan verlaten. Dat ik soms zonder make-up de stad in ga. Dat ik het mezelf kan vergeven als ik een fout maak op mijn werk. Dat ik diep van binnen voel dat ik genoeg ben. Met al mijn imperfecties, in elke staat.

Dit gevoel gun ik jou ook. Daarom deel ik in deze blog zes concrete tips voor een positiever zelfbeeld.

1. Leer jezelf beter kennen

Als je wil leren om meer van jezelf te houden is het allereerst belangrijk om jezelf beter te leren kennen. Wat zijn je kwaliteiten? Waar ben je trots op? Wat zijn je kernwaarden? Waar liggen jouw grenzen (Hoeveel me-time heb je nodig? Hoe wil je behandeld worden?)? En wat zijn je valkuilen? Welke dingen wil je liever veranderen aan jezelf? Schrijf het allemaal op en wees eerlijk. Als je het lastig vindt om te achterhalen wat je het meeste aan jezelf waardeert kan je de volgende oefening doen.

Maak een lijstje met 10 eigenschappen die jou kenmerken. Stel je voor dat je op reis gaat met deze zelfkennis. Je komt drie bruggen tegen en bij elke brug staat een bewaker die tol eist: 2 van jouw eigenschappen. Bij elke brug moet je dus een stukje van jezelf afstaan. Aan het einde van je reis heb je de vier kwaliteiten over die je het meest waardeert

2. Focus op je positieve punten

Nu je jezelf beter kent en weet wat je aan jezelf waardeert is het belangrijk om meer te leren focussen op deze positieve punten. Van nature zijn we geneigd om te focussen op onze negatieve kenmerken. Als je je hersenen hun gang laat gaan, gaat je aandacht dus naar de verkeerde prikkels. Gelukkig kun je je focus trainen, bijvoorbeeld door elke dag drie dingen op te schrijven die je deed die dag en waar je trots op bent. En door je lijf te bedanken voor al het werk dat het voor je doet als je ’s ochtends voor de spiegel staat. Wees bijvoorbeeld dankbaar voor hoe gezond je lichaam is, dat het je elke dag van plek naar plek brengt, dat het signalen geeft als je beter voor jezelf moet zorgen, enzovoorts. Zo leer je om je lijf te zien als een wonderbaarlijke machine, je voertuig, je thuis in plaats van puur een visitekaartje. Sporten (zonder spiegels) kan hierbij helpen. Dan ben je je lijf en beoordeel je het even niet. Vooral yoga bracht mij veel op dit vlak. Je leert dan bewust voelen wat er in je lijf gebeurt en dit te accepteren, ook als het even ongemakkelijk is.

3. Kweek begrip voor je valkuilen

Naast meer focussen op je pluspunten kan ik niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om ook je schaduwkanten aan te kijken. We hebben allemaal minder fijne trekjes en patronen, of we dit nu willen of niet. Vaak proberen we ze te verstoppen voor onszelf en anderen. Net doen alsof ze er niet zijn. Op de korte termijn is dit vaak een makkelijke oplossing – denk aan voor jezelf goedpraten waarom je wéér loog tegen je beste vriendin om dat vervelende gevoel in je buik weg te krijgen – maar uiteindelijk is hij weinig effectief. Onbewust voel je namelijk toch dat je ontevreden bent met wat je doet én wijs je jezelf daarop af. Als je je bewust wordt van je schaduwkanten en ze durft aan te kijken (‘Ik doe dit en dat vind ik eigenlijk niet zo tof van mezelf’) kun je ze leren accepteren, eventueel veranderen en wordt je zelfbeeld positiever.

Maar hoe doe je dat dan? Met empathie kijken naar je minder fraaie kanten? Door er betekenis aan te geven! Alle patronen die we ontwikkelden dienen een doel. Ooit had je dat overanalyseren, people pleasen of misschien zelfs liegen nodig om te overleven. Anders had je jezelf dit niet aangeleerd. Kun je achterhalen wat de functies zijn van jouw valkuilen? Kun je begrijpen waarom ze zijn ontstaan? Kun je met liefde kijken naar de kleine jij, even verdrietig zijn om wat hij of zij tekort kwam en dan zeggen dat het helemaal oké is? Dat je snapt waarom het zo is gelopen?

Vervolgens kun je jezelf ook afvragen of je ze deze patronen nog nodig hebt of dat je ze wil veranderen. Nu kun je dat. Je bent namelijk geen hulpbehoevend kind meer, maar een volwassene die zelf achter het stuur kan stappen.

Ik hoor je denken: hoe zit dit dan met uiterlijke kenmerken waar ik minder blij mee ben? Daar geldt hetzelfde voor. Het gaat namelijk niet om de kenmerken zelf, maar om hoe jij naar deze kenmerken kijkt en waarom dit beeld ooit is ontstaan. Misschien denk je wel dat je dikke benen hebt, omdat kinderen op school je dit vertelden en jij toen graag geaccepteerd wilde worden. Wil je nu nog steeds zo kijken naar je benen? Of kies je voor een bril die jou vooruithelpt

4. Controleer je prikkels

Zoals ik in mijn vorige blog vertelde ontstaat ons zelfbeeld in interactie met onze omgeving. We leren wie wij zijn en wat mooi of lelijk is, goed of slecht, door wat we om ons heen zien en hoe anderen op ons reageren. Daarom is het erg belangrijk om je bewust te zijn van wie en wat je om je heen hebt en hoe deze prikkels jouw zelfbeeld beïnvloeden. Welk gevoel geven al die fitgirls op Instagram jou eigenlijk? Het gevoel dat je dunner of mooier moet zijn misschien? Dan is het misschien een goed idee om ze te ontvolgen. En misschien geven influencers die echte lijven laten zien en focussen op mentale gezondheid je juist een boost. Deze mensen kun je dan bewust wél volgen.

Ik gebruik social media nu als voorbeeld, maar dit geldt net zo goed – en misschien nog wel meer – voor de mensen om je heen in real life. Je familie, vrienden, collega’s. Wie maakt je onzeker en wie geeft je juist een goed gevoel? Ben je daar bewust van en gebruik deze waardevolle info als je bepaalt met wie je tijd doorbrengt. Stay close to people who feel like sunlight.

5. Eer je grenzen

Grenzen aangeven. Ik was er heel. erg. slecht. in. Sterker nog: ik wist niet eens wat mijn grenzen waren. Tegenwoordig kan ik dit beter en ik kan bijna niet beschrijven hoeveel dit doet voor je gevoel van eigenwaarde. Waarom? Elke keer als je over je grenzen gaat of anderen dit laat doen, geef je onbewust het signaal af dat je jezelf niet serieus neemt. Dat je jezelf niet respecteert. Andersom toon je juist respect naar jezelf als je je grenzen eert. Je laat jezelf zien dat wat jij voelt, vindt en wil ertoe doet, zelfs als anderen daar niet blij van worden. Het is zoals wetenschapper Brené Brown mooi zegt: ‘Daring to set boundaries is about the courage to love ourselves, even when we risk disappointing others’. Zodra je leert om grenzen te stellen kan dit in het begin juist voelen alsof je een ‘gemener persoon’ wordt en alsof dit juist negatief is voor je zelfbeeld. Herken je jezelf daarin en worstel je hiermee? Dan raad ik je aan om dit filmpje te kijken van wetenschapper, spreker en een van mijn grootste inspiratiebronnen Brené Brown.

6. Leef volgens je kernwaarden

Last but not least: leef volgens je kernwaarden. Baseer de keuzes die je maakt in het leven op je kernwaarden: de waarden die jij het allerbelangrijkste vindt in het leven (liefde, autonomie, betrouwbaarheid, avontuur, eerlijkheid, enzovoorts). Ook dit is een manier om jezelf te eren. Om aan jezelf te laten zien dat je jouw wensen en verlangens bloedserieus neemt. Dat je het waard bent om het leven te leiden dat jou gelukkig maakt. Jou en niemand anders.

Hou vol en geniet!

Zoals ik in mijn vorige blog noemde is het opbouwen van een positief zelfbeeld een kwestie van een lange adem. Jarenlang verzamelde je bewijs voor alles wat je lelijk vindt aan jezelf. Deze overtuigingen zitten dan ook diep in je systeem. Nu je je daar bewust van bent kun je stap voor stap bouwen aan een positiever beeld. Je zal merken dat lief zijn voor jezelf elke dag een beetje makkelijker en meer vanzelf gaat. Geniet van al die kleine stappen en hou vol. Je bent het waard!

Liefs, Suzie

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit vind je vast ook leuk:

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x