Kom je aan als je na 20:00 uur iets eet?

Je hoort het (nog steeds) ontzettend vaak: als je na acht uur in de avond wat eet, word je dik. Of in ieder geval, zal je niet afvallen. Je lichaam zou na negenen het eten niet meer kunnen verbranden en alles wat je eet zou direct als vet opgeslagen worden. Je hoort het een beetje aan de toon waarin ik deze intro schrijf. Dit is een mythe. Onzin. Het maakt niets uit of je nou om 19.55 of om 20.05 wat eet. Het gaat er puntje bij paaltje om wat je over de gehele dag binnen hebt gekregen.

Afvallen en eten in de avond

Je lichaam heeft geen knopje waarbij het aan je aangeeft dat het 20.00 is of waarmee het in de avond anders functioneert dan overdag. Je lichaam werkt 24 uur precies hetzelfde. Je verbranding werkt door ook als je in de avond je favo serie zit te bingen. In principe maakt het dus niets uit of je in de avond wat eet, of niet. Als je wil afvallen is het enige wat telt: minder kcal (energie) binnenkrijgen dan dat je verbrand. Het gaat dus om het dagtotaal. Als dit minder is dan dat je hebt verbrand die dag, zal je afvallen.

Hoe je je voeding dan verdeeld over je dag is helemaal persoonlijk. De een vindt het fijn om overdag meer te eten, de ander heeft in de avond juist meer trek. Doe vooral wat jij fijn vindt, jij moet het doen, dus richt je voedingspatroon in op de manier die voor jouw het best vol te houden is op de lange termijn.

Afvallen en snaaien in de avond

Toch kan de niet meer eten na 20.00 uur regel wel werken als je wil afvallen. Namelijk, als je na achten niets meer eet, zal je netto onder je kcal kunnen komen. Het ligt dus niet per se aan het feit dat je in de avond niet meer verbrand, maar aan het feit dat je netto minder binnenkrijgt. Het kan fijn werken een regel met jezelf af te spreken, om te voorkomen dat je avond snack een extraatje op de dag wordt. Het snacken in de avond, bijvoorbeeld bij je serietje, kan namelijk wel leiden tot over eten. Door een duidelijke regel met jezelf af te spreken, ‘in de avond eet ik niets’, kun je dit over eten voorkomen. Maar, dit is dus heel persoonlijk. Ik eet bijvoorbeeld juist heel graag een grote snack in de avond, wetende dat ik in de avond gewoon de meeste trek hebt. Door een goed vullende snack, zoals een bak kwark, te nemen, voorkom ik dat ik overeet. En die bak kwark, gaat er echt wel eens om 21.30 pas in. En dat is prima.

Conclusie

Je komt absoluut niet aan als je in de avond wat eet. Je komt aan als je netto meer eet dan dat je verbrand. Dit geldt over de hele dag. Het niet eten in de avond kan wel een duidelijke ‘regel’ voor jezelf zijn om in een energietekort te komen.

5 1 stem
Artikelbeoordeling
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Dit vind je vast ook leuk:

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x