ANNEMIEK TIEMENS

Als 15-jarig meisje had ik een grote droom, namelijk om toegelaten te worden tot de dansacademie. In mijn eindexamenjaar trainde ik hiervoor gemiddeld 12 uur per week. Waarna ik uiteindelijk niet werd toegelaten.

Dit was ook het jaar waarin ik voor het eerst te maken kreeg met blessures als gevolg van overtraining. Ik trainde elke zaterdag de hele dag, waarna ik vaak ’s avonds alleen maar op de bank kon liggen, zo vermoeid was mijn lichaam. Terwijl vriendinnen op vrijdagavond of zaterdagavond uitgingen, kon ik niet mee omdat ik energie moest sparen of moest bijkomen.

Na mijn afwijzing, ging ik de studie Bewegingswetenschappen volgen met als doel om iets met deze studie binnen de danswereld te gaan werken. Toen ik in 2015 een uitstapje maakte naar de master Dance Science in Engeland, kregen we onder andere lessen van een Strength & Conditioning coach. Hierdoor maakte ik voor het eerst kennis met krachttraining.

Ik moet toegeven dat dit niet een hele fijne eerste ervaring was, want de docent lachte me uit omdat ik nog nooit een squat had gedaan en ik dit ook totaal niet bleek te kunnen. Het gevolg was dat ik de hele week niet normaal kon lopen door de pijn in mijn knieën.

Ondanks deze ervaring ging ik me meer verdiepen in krachttraining. Met name de manier waarop krachttraining kan bijdragen aan prestatieverbetering binnen een andere sport is iets wat ik erg interessant vind. Hoe kun je krachttraining gebruiken om blessures te voorkomen of om prestaties te verbeteren? Je ziet niet voor niets steeds vaker dat sporters krachttraining toepassen als secundaire trainingsprikkel.

Op dit moment ben ik bezig met een promotietraject bij Codarts, de hogeschool voor de kunsten in Rotterdam. Dus ja, mijn doel is eigenlijk al behaald! Ook geef ik hier theorielessen op het gebied van anatomie, fysiologie en blessurepreventie aan de dansstudenten. Ik kwam er namelijk achter dat ik het ook heel leuk vind om les te geven en wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar begrijpbare taal en praktische tools of tips.

Dit is dan ook precies wat ik voor JUST.thelifestyle zal gaan doen. Voor mijn blogs zal ik op zoek gaan naar de nieuwste inzichten op het gebied van sportwetenschap. Deze kennis probeer ik op een gemakkelijke manier te vertalen, waardoor het voor iedereen interessant, toepasbaar en te begrijpen is.

Zijn er onderwerpen waar jij altijd al iets meer over hebt willen weten? Laat het ons dan vooral weten!

Liefs,

Annemiek
Instagram: @annemiektiemens

listen now

podcasts

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie

informatie en inspiratie
betreffende voeding

informatie en inspiratie
betreffende mindset

informatie en inspiratie
betreffende training

onze podcast serie